WARSZTATY KULINARNE  W ZSO7

      21 listopada w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez KOWR oddział w Olsztynie. W spotkaniu  z panem Robertem Kurko ,właścicielem  zakładu wyrabiającego wędliny w Orzyszu, uczestniczyła  młodzież  z klasy I F LO.  Przedsiębiorca przedstawił  uczniom  proces produkcji wędlin metodami tradycyjnymi. Podkreślił, jak ważny jest  wybór odpowiednich składników, w tym mięsa pochodzącego z hodowli zwierząt ras zachowawczych, które idealnie nadają się do wyrobu wędlin i kiełbasy. Zwrócił też uwagę na znaczenie w procesie produkcji zastosowanych przypraw, które starannie  selekcjonowane z odpowiednio dobranych ziół w dużym stopniu wpływają na walory smakowe wyrobów mięsnych. Na koniec omówił podstawowe różnice pomiędzy wędlinami wyprodukowanymi metodami tradycyjnymi (na starych recepturach) a tymi , które powstają w masowej produkcji.Spotkanie zakończyło się degustacją szynki i baleronu –wyrobów  pochodzących z wędzarni pana Roberta . Wszyscy uczestnicy mogli poczuć smak pysznych wędlin .

 

        Warsztaty były niezwykle pouczające, ponieważ młodzież miała okazję spotkać się z lokalnym przedsiębiorcą, który pokazał długi proces produkcji wędlin  oraz  zwrócił uwagę na zdrowe   tradycyjne wyroby.

 



Galeria